De 5 gouden regels voor een goede relatie
zowel privé als zakelijk

 Iedereen heeft zijn eigen manier / taal / verwachtingspatroon om een relatie goed en waardevol te vinden, of dit nou een liefde relatie is, of op het werk, of familie, of vrienden of zakelijke relaties. Relaties zitten vol met valkuilen, word bewust wat voor jou het belangrijks is en wat voor de ander. Leert goed communiceren met meer dan alleen woorden.

 De een houdt er van dat het gezegd wordt, de ander verwacht echte aandacht, de ander verwacht een cadeautje, de ander een knuffel, de ander dat het schilderij eens op gehangen word. 

In een goede relatie wordt men bewust wat de andere graag wil, meestal meerdere regels. Als men de belangrijkste regel wat de ander verwacht vergeet of niet weet, dan lijkt het bij de ander dat je hem / haar niet waardeert. Wordt daarom bewust wat de ander van jou verlangd, wat zijn of haar verwachtingspatroon is. Welke regel bij hem / haar het sterkst is. Waarmee jij kan zeggen dat jij haar / hem belangrijk vindt.


 1.  Dingen zeggen,                      Complimenten geven, zeggen dat je van hem / haar houd, waardeert e.d
 2. Aandacht geven,                    Echte kwaliteitsaandacht geven, even tijd voor hem / haar nemen
 3. Cadeautjes geven,                Een echt mooi en uitgezocht cadeau geven, die hij / zij leuk vind
 4. Fysiek contact,                       Een knuffel uit het hart geven
 5. Iets voor iemand doen.     Iets van uit het hart voor iemand doen

 Minstens zo belangrijk is te herkennen en te zien hoe de ander waardering aan jou toont.

Niemand gebruikt alle 5 regels. Daarin zit de oorzaak van veel miscommunicatie.

 •  Hij houdt niet van mij want hij zegt het nooit, ze ziet niet dat hij juist uit liefde tijd vrijmaakt en echte aandacht wil geven.
 • Hij houdt niet van me, hij geeft me nooit een cadeautje. Hij geeft graag knuffels.
 • Hij houdt niet van mij, hij zet nooit de vuilnisbak buiten. Hij koopt altijd iets voor haar.
 • Hij raakt haar nooit aan, hij zegt het wel altijd dat hij om haar geeft en dat ze haar best doet.

Wordt bewust welke regel de ander belangrijk vind en in welke omstandigheid, dit kan verschillen per situatie. Bij voorbeeld bij vrienden of familie. Bij vrienden dat je haar openlijke complimenten geeft. Bij familie dat je haar iets moois gegeven heb. Dit kan heel verschillend zijn. Thuis op de bank een arm om haar heen slaan of juist iets voor haar inschenkt, een compliment geeft. Wat waardeert hij / zij het meest. Wat verwacht hij / zij van jou, wat verwacht jij van hem of haar.

De communicatie tussen mannen en vrouwen is ook verschillend. De vrouw vraagt ”kan je het schilderij op hangen”, de man “zegt dan ja” maar doet het niet. De vrouw denkt dan waarom niet.
De man kan het wel, maar wil gevraagd worden met “wil jij het schilderij ophangen". Voor een man is de vraag of hij iets kan, niet het zelfde als wil jij het doen.

Zeg tegen een man, "wil jij straks het schilderij ophangen", wil jij de vuilnisbak buiten zetten" e.d., vraag niet of hij dat kan maar wil doen.

Als je iemand ontmoet, luister dan naar wat zij / hij belangrijk vind. Tijdens de relatie kan dit veranderen. Eerst wou ze geen aanraking, maar nu juist wel. Ze vond het in het begin ongewenste intimiteit en nu is ze er blij mee. Eerst wou ze / hij geen cadeautje, maar nu juist wel. Eerst vond ze / hij dat omkoping, maar nu juist waardering.

 In de verschillende fases van een relatie kunnen de regels verschuiven, eerst aandacht, dan cadeautjes of juist aanrakingen. Daarom is het verstandig te blijven luisteren en in te voelen.

 Wees ook bewust waarmee je een ander pijn doet, het omgekeerde, waarmee je een relatie beschadigd.
 • Tegen een dyslecticus zeggen dat hij taal fouten maakt.
 • Tegen iemand die net iets gekocht heeft zeggen dat het te duur en verkeerd is.
 • Tegen iemand zeggen dat aanraking ongewenste intimiteit is.
 • Iemand geen echte aandacht geven, maar aan iets anders. Bijvoorbeeld tv, computer, mobieltje e.d.
 • Geen tijd hebben om iets voor de partner te doen. Maar wel voor een ander iets doen.
 • Een compliment naar een ander maken die haar / hem omlaag brengt. “Jij bent mooier dan mijn vrouw” waar ze bij staat.

Dan geeft je ze het gevoel dat zij / hij niet belangrijk is. Men kan zich dan vernederd of afgewezen voelen.

Geeft altijd echte aandacht, maakt vanuit het hart complimenten, doe wat zij / hij graag wil, sla een arm om hem / haar heen. Koopt wat hij / zij graag wil hebben. Open je hart voor de ander.......... laat dit merken.


Meer in onze cursussen e.d